Eenzaam zijn...
Ken jij iemand die dat is? Of ben jij het zelf weleens?
De feestelijke decembermaand, is voor veel mensen niet zo'n feest. 40% van de Nederlandse bevolking voelt zich weleens eenzaam, volgens de statistieken van de rijksoverheid/volksgezondheidszorg. 10% van hen voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam. Als jij je al eenzaam voelt, is dat rondom deze dagen nog schrijnender voelbaar, het lijkt wel of de hele wereld het samen gezellig heeft en jij voelt je alleen.
Eenzaamheid is een gevoel, geen situatie. Het wil niet zeggen dat als je alleen leeft je dan eenzaam bent. Er zijn wel redenen waarom de één meer risico loopt om zich eenzaam te voelen dan de ander. Ieder mens krijgt al vroeg te maken met eenzaamheid, als het gescheiden wordt van de moeder, dat begint al bij de geboorte. Je kent dat wel, dat baby's eenkennig worden, ze ervaren dan dat ze afgescheiden zijn van de moeder. Als je als baby en kind op groeit in een veilig warm nest weet je je geborgen, als dat niet het geval is maak je al jong kennis met gevoelens van eenzaamheid. Dan kan ten onrechte de gedachte ontstaan dat het een gevoel is waar je mee hebt te dealen, dat het nu eenmaal zo is in je leven. Dat je zelf geen invloed hebt op situaties en gevoelens.
Er spelen ook andere factoren die tot een gevoel van eenzaamheid kunnen leiden, ontslag, verhuizing, scheiding of overlijden van een dierbare. Het wordt omschreven als een gevoel van leegte en pijn, het geeft zo'n verlaten gevoel. Het komt ook bij kinderen en jongeren voor. In relaties is veel eenzaamheid, als er onmacht is en geen begrip voor elkaar. Mensen die mijn online programma "Hoe overleef ik een scheiding" volgen, spreken daar over. Een deelneemster vertelde: "Als single ben ik veel alleen, maar ik voel me minder eenzaam dan in de tijd dat ik getrouwd was. We raakten steeds verder van elkaar verwijderd, het was kil en uitzichtloos." Alleen zijn, betekent niet per definitie eenzaam zijn.
Wat kan je nu doen tegen eenzaamheid? Zorg dat je onder de mensen komt wordt vaak als oplossing aangedragen en dat is één van de beste remedies. Maar daar aan voorafgaand is er meestal iets anders nodig en niet iedereen voet zich fijn bij nieuwe andere mensen. Het gaat er allereerst om goed gezelschap voor jezelf te zijn, kan je het fijn hebben met jezelf? Daar ligt de sleutel voor meer geluksgevoel! Zorg de komende tijd voor een fijne sfeer in huis, je hoeft echt niet te wachten met sfeervol kaarslicht tot er bezoek is.
Zorg voor een fijne sfeer in je huis. Steek kaarsen aan voor jezelf, zorg voor mooie muziek, als de tijd eindeloos lijkt, ga eens tekenen. Tekenen helpt je minder te piekeren, je komt tot rust, het is bekend dat tekenen een gunstige invloed heeft op sombere gevoelens. Het is een manier om je innerlijke zon weer te laten schijnen. Tekenen voegt kleur aan je dagen toe en vreugde in je hart.
Schrijf iedere dag 3 dingen op die een glimlach op je gezicht toveren. Leg een journal bij je bed en schrijf daar in voordat je gaat slapen. Wat was fijn, waar ben je dankbaar voor? Zo train je jezelf om de positieve momenten te zien in je leven. Het maakt je blijer en lichter. Schrijven, tekenen en dingen creëren, hebben een hele positieve invloed op je stemming en levenshouding.
Maak een creatieve plek in je huis, het nodig je uit om te gaan tekenen. Maak ruimte vrij, bijvoorbeeld een hoekje op de bank of op je tafel, maak het gezellig met je tekenspullen, wat fineliners, tekenpapier en vul het met inspiratie. Denk aan een mooie kaart of tekst, een afbeelding die je oog streelt. Je tekenkrabbels en zelfs een tekening die je 'mooi' vindt. Dan gebeurt er al iets in je binnenste. Je gaat AAN, je krijgt zin om verder te gaan. Tekenen en schilderen, werken met mixed media, het is een fijne metgezel in je leven. Het prikkelt lichaam en geest op een positieve manier.