De noodzaak van tekenen en schilderen
13 februari 2024 

De noodzaak van tekenen en schilderen

Als je veel op jezelf bent aangewezen omdat je chronisch ziek bent of in een burn-out zit en het leven niet zo makkelijk is, dan word je belemmerd en teruggeworpen op jezelf. Alle leuke uitjes die je had, contacten met collega's, de verhalen die je thuis kon vertellen over al je belevenissen, het valt allemaal weg. Je komt in een innerlijk conflict met jezelf terecht. ‘Hoe ga ik hier mee om? Waarom lukt het mij niet?’  Om leren gaan met tekortkomingen, zo voelt het vaak. Terwijl een chronische aandoening en of een burn-out je ook veel te vertellen hebben, je lichaam wil je wat duidelijk maken.

In deze blog neem ik je mee om je te laten zien wat tekenen en schilderen voor jou kan betekenen in deze tijd.

In onze maatschappij worden mensen sterk aangesproken op cognitieve vaardigheden, waarbij de nadruk ligt op plannen, organiseren en langetermijninzicht. De linkerhersenhelft blijkt hierbij overactief te zijn, terwijl de rechterhersenhelft, die we als kind spontaner en creatiever gebruiken, vaak op de achtergrond raakt naarmate we ouder worden. Dit gebeurt doordat prestatiedruk toeneemt en vergelijkingen met anderen ons vermogen om speels te zijn, te fantaseren en vrij te tekenen beïnvloeden.


Met de benadering die ik in Tekenwijzer aanbied, ontdek je hoe je jezelf kunt uiten zonder de druk om het 'mooi' te maken. Het loslaten van perfectionisme is voor velen een uitdaging. De Tekentaal die ik gebruik, opent de deur naar expressie vanuit intuïtie en plezier, zonder de nadruk op het mooie plaatje.

Mocht je dagen ervaren als uitdagend, waarbij je gedachten blijven cirkelen rond de 'waarom'-vraag en hoe je verder moet, overweeg dan deel te nemen aan een online workshop van Tekenwijzer.

Tijdens deze workshops ontdek je wat tekenen voor jou persoonlijk kan betekenen. Veel deelnemers laten weten dat dit verschil heeft gemaakt in hun leven. Het heeft rust in hun hoofd gebracht, en de bewustwording dat het niet mooi hoeft 'te worden'. Dit geschenk van zelfexpressie is niet alleen waardevol voor de tekening zelf, maar ook voor het leven.


De Tekentaal, is een andere vorm van communicatie, een taal naast de gesproken taal. Het moedigt aan om meer vanuit intuïtie en het hart te werken, met aandacht voor plezier en speelsheid. Het is mijn doel om je te leren hoe tekenen jou kan helpen in tijden van uitdaging.

Meld je aan voor een van de online workshops om stress te verminderen door tekenen en schilderen, en ontdek hoe tekenen een gevoel van geluk kan brengen.

In tijden van burn-out of chronisch ziek zijn is het van cruciaal belang om jezelf als je beste maatje te beschouwen. Dat gaat verder dan alleen mentaal evalueren; het betekent ook voelen hoe het met je lichaam en energie gesteld is, en begrijpen welke richting je emoties opgaan.

De Tekentaal kan een waardevolle gids zijn om meer inzicht te krijgen in deze aspecten van jezelf.

Ik zie je graag bij één van de online tekenworkshops.

21 februari 2024, 20.00 - Tekenen geeft een geluksgevoel
28 februari 2024, 20.00 - Verminder stress door tekenen en schilderen
5 maart 2024, 10.00 - Een teken van rouw

Aanmelden voor de online tekenworkshops doe je via
deze link

De workshops zijn geschikt voor ervaren kunstenaars, voor trainers en coaches (om deze technieken toe te passen in de eigen praktijk) en voor jou, als je denkt “ Ik kan helemaal niet tekenen!”

Over de schrijver
Reactie plaatsen