Door tekenen in het Hier en NU

Een kunstzinnige reis naar aandacht en mindfulness

Als coach en therapeut met een passie voor tekenen en schilderen, ervaar ik dagelijks hoe creativiteit ons kan helpen onze aandacht te focussen en in het huidige moment te zijn. Vaak raken we verstrooid door gedachten aan het verleden of zorgen over de toekomst, wat ons belemmert om volledig te genieten van het Hier en Nu. In deze blog kijken we hoe tekenen en schilderen helpen om mindful en met aandacht te leven.

De uitdaging van aandacht
Waar is je aandacht meestal? Dit is een vraag die velen van ons moeilijk kunnen beantwoorden zonder te erkennen dat onze gedachten vaak overal zijn, behalve in het heden. Voor veel van mijn cliënten is het een dagelijkse uitdaging om hun focus te houden op de taken die ze uitvoeren. Ze merken dat ze voortdurend piekeren over gebeurtenissen uit het verleden of zich zorgen maken over wat nog moet komen. Dit voortdurende gebrek aan focus slurpt niet alleen veel energie, maar zorgt er ook voor dat ze de mooie momenten in het NU missen. In plaats van de fijne momenten te ervaren, haalt het verleden hen in of zijn er zorgen om de toekomst. Zorgen die meestal niet realistisch zijn. Bij mijn grootouders hing vroeger een tegeltje met de tekst: "Een mens lijdt het meest, aan het lijden dat hij vreest." Ons brein gaat nogal eens met onze gedachten op de loop.


Tekenen en schilderen als middel voor aandacht
Kunst, en met name tekenen en schilderen, kan een effectief middel zijn om de aandacht te trainen en in het moment te blijven. Wanneer je bezig bent met een schilderij of een tekening, dwing je jezelf om je volledig te concentreren op de lijnen, vormen en kleuren voor je. Dit proces dwingt je in het Hier en Nu te blijven, waardoor je focus en aandacht verbeteren.

Mindfulness en Creativiteit
Het idee van creatieve mindfulness gaat verder dan alleen maar bezig zijn met een kunstwerk. Het is de bedoeling om je aandacht te richten op het creatieve proces en je geest de ruimte te geven om tot rust te komen. Door middel van tekenen creëer je momenten van stilte en focus, waar afleidingen en dagelijkse zorgen even geen ruimte krijgen. Dit kan een enorm positieve invloed hebben op je mentale gezondheid en je algehele gevoel van welzijn. Maar hoe pak je dat nu aan?

Hoe kun je tekenen en schilderen integreren in je dagelijkse leven om meer in het Hier en Nu te leven?

Voor jou vijf manieren om mindful te leven vanuit creativiteit
1. Begin met Kleine Stappen 
Start met regelmatig een paar minuten te tekenen of te schilderen. Liefst doe je dit iedere dag, maar een paar keer per week kan al veel verschil maken. Het hoeft niet perfect te zijn; het belangrijkste is de aandacht en het plezier dat je in het proces stopt. Een kwartier of half uur maakt al verschil.

 2. Adem en observeer
Voordat je begint met je kunstwerk, neem even de tijd om je ademhaling te volgen en je omgeving te observeren. Dit helpt om je zintuigen te kalmeren en je te focussen op het Hier en Nu.

3. Wees Zacht voor Jezelf

Als je merkt dat je gedachten afdwalen, wees dan niet te streng voor jezelf. Breng je aandacht rustig terug naar het moment en het creatieve werk waar je mee bezig bent. Dit mild zijn voor jezelf is een cruciaal onderdeel van mindfulness.

4. Reflecteer en Geniet
Nadat je getekend of geschilderd hebt, neem even de tijd om te reflecteren op hoe je je voelt. Heb je gemerkt dat je meer ontspannen bent? Heb je genoten van het creatieve proces? Probeer niet te oordelen over je werk, maar waardeer het proces en je inzet.

5 Maak het lelijkste kunstwerk ooit!
Merk je tijdens het tekenen en schilderen dat je toch ontzettend kritisch bent op je werk en jezelf? Geef jezelf dan toestemming om het Lelijkste Kunstwerk ooit te maken. Op dat moment gebeurt er diep van binnen iets. Het geeft je de vrijheid om gewoon te DOEN. Je zal verrast zijn wat er tevoorschijn komt en wat voor sensatie dat met zich mee brengt.

De Kunst van Het Leven in Het Hier en Nu
Het leven in het Hier en Nu is een kunst op zich, een vaardigheid die net als tekenen en schilderen oefening en geduld vereist. Maar de beloningen zijn aanzienlijk: een voller, rijker en blijer leven waarin je bewust aanwezig bent.

 Wil jij dit ook ervaren en bereiken?
Deze hele week kan je het online programma Geen KUNST aan! aanschaffen met één module gratis. Geen KUNST aan! is het programma om mindful te leren tekenen puur vanuit je zelf. De 10 modules zitten boordevol inspirerende tekenopdrachten, warming up oefeningen om je tekenspieren los te maken en fijne ontspannende meditaties. Je krijgt veel uitleg over teken- en kleurtechnieken. Ik doe alles stap voor stap voor en in de video's zit je eerste rang en krijg je alles heel duidelijk in beeld.

Nu Geen KUNST aan voor € 247, 1 module gratis!

Wil je weten hoe jij deze werkvormen toe kunt passen in je praktijk of organisatie? Stuur dan een mail en dan plannen we een call in; info@tekenwijzer.nl

Door je aandacht te trainen en bewust te zijn van het moment, zul je niet alleen meer genieten van je dagelijks leven, maar ook meer energie en rust ervaren. Leven in het Hier en Nu is een kunst die we allemaal kunnen leren en beheersen. Met het online programma is er Geen KUNST aan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen