Zoals verwacht loopt alles anders
01 juni 2022 

Zoals verwacht loopt alles anders

“Zoals verwacht loopt alles ander” een theatervoorstelling van OMDENKEN. Wat een prachtige voorstelling was het, gevuld met wijsheid, humor, zelfspot en heel veel herkenning.

Eigenlijk houden we niet zo van veranderingen, heb je net lekker alles op de rit, gebeurt er ineens iets wat alles in de war, schopt! Terwijl je het nog zo goed had uitgedacht. Wat kan het een moeite kosten om mee te bewegen met wat er is. 

Zit je net bij de laatste 2 in een sollicitatieprocedure ben je het net niet geworden, terwijl je jezelf al stiekem zag zitten op die nieuwe plek. Of op een dag kom je er ineens achter dat je lief, het bed met iemand anders deelt of zak je als een baksteen voor het examen. En wat te denken van een moeizame relatie met je ouders of een ander familielid? Tijdens de voorstelling speelde Berthold Gunster dat op een hilarische manier samen met zijn zoon. De lange moeizame relatie met zijn moeder en de valkuilen waar ie zelf weer intrapte bij de opvoeding van zijn zoon. De voorstelling is echt een dikke aanrader! 

Als het anders loopt dan verwacht, denken we vaak “Ja, maar” terwijl het zou helpen als je denkt “Ja en nu?”   We schieten in de angst of de paniek. Maar wat nu als je het probleem gewoon accepteert? Dat lijkt op het eerste gezicht lastig, maar als je daar in traint, scheelt het je heel veel irritatie.

Wij willen problemen vaak oplossen, we denken ‘zo MOET het’ bij Omdenken kijk je er anders naar, MOETEN wordt vervangen door KUNNEN. Het kan ook anders, het KAN misschien wel zo.

Zie je het verschil?Het biedt meer ruimte. Hoe fijn is het om daar relaxed mee om te leren gaan? En weet je wat nu zo leuk aan het leven is? Je krijgt je hele leven de kans om hier mee te oefenen. Net als je denkt dat je het snapt en vanuit mogelijkheden denkt in plaats van dwang, komt er weer iets op je pad wat je uitdaagt. Het leven meer zien zoals het werkelijk is, waar je nu eenmaal moeilijke en soms heel verdrietige dingen meemaakt en een andere fase in je leven merkt dat het allemaal vanzelf lijkt te gaan.

Mag je dan niets meer verwachten van het leven? De spiegel die je jezelf voor kunt houden is om eens te kijken wat er onder die verwachtingen zit. We verwachten vaak dat een ander ons gelukkig maakt, dat die ziet hoe rot je je voelt of hoe hard je werkt. Hoe je altijd, maar weer probeert die lastige vader of moeder te pleasen, omdat je het zo graag goed wilt doen. Als je vader toch eens één keer zou zeggen hoe trots hij op je is of je moeder die zegt hoeveel ze van je houdt. Het is een verlangen, we verlangen allemaal naar verbinding, liefde en willen graag gezien en gehoord worden. 

Ik ga natuurlijk niet verklappen wat bij Omdenken met KUNNEN werd bereikt. Maar eens naar jezelf kijken waarom je iedere keer weer zo je best loopt te doen om het een ander naar de zin te maken en jezelf telkens weer tekort doet, is een belangrijke factor!

Tekenen is ook een manier van OMDENKEN, sterker nog, je hoeft er helemaal niet bij na te denken. Als je op papier de ruimte durft te nemen, je potlood alle kanten op durft te laten gaan, dan wordt je daar flexibel in. Je kleurpotlood uit wandelen laten gaan en kriskras over het papier laat bewegen, laat je ervaren dat je ergens doorheen durft te gaan. De lijnen kruisen, net zoals je in het dagelijks leven obstakels tegenkomt. Welke keuze maak je? Durf je te kiezen of sta je stil? Durf je een onbekende weg in te slaan? Tekenen is zoveel meer dan een hobby, het kan je helpen om nieuwe stappen te zetten in het leven, om oude patronen te doorbreken. Bij deze manier van tekenen gaat het niet om MOETEN of KUNNEN. 

Het gaat om gewoon DOEN! Je hoeft er niet bij na te denken, het gewoon laten gebeuren helpt je om rust te krijgen in je hoofd. Mensen met stress en burnout klachten ervaren door tekenen ontspanning.

Ik merk dat ik steeds steviger in mijn schoenen sta en steeds meer durf gewoon door te tekenen! Niet te geloven "Ik heb ook echt zoiets ik ga het gewoon doen!" Elvira

Woensdag 8 juni geef ik het webinar "Pieker minder, kleur meer" tijdens het webinar neem ik je mee in de wereld van tekenen. Hoe tekenen kan helpen om rust momenten in je leven te ervaren. Hoe creativiteit je leven mooier maakt. Je ontdekt hoe tekenen kan helpen bij burn-out en stress klachten. En echt iedereen kan tekenen! 


GRATIS webinar Pieker minder, kleur meer

Over de schrijver
Reactie plaatsen