Zeg jij ja?
Gerda Meijer
22 oktober 2022 

Zeg jij ja?

Ik durf er bijna niet op te hopen,  zei een jonge vrouw laatst tegen mij. Het gaat toch niet goed, wat ik ook probeer, het gaat altijd net aan mijn neus voorbij. Moedeloos werd ze ervan, bij anderen lijken de dingen moeiteloos te gaan en bij mij zit er altijd wel iets tegen. Is dat echt zo of lijkt dat maar zo? vroeg ik haar. Hoe kijk je zelf naar je leven?

Kijk je, alleen maar vooruit naar wat je wil en hoe het zou moeten zijn of kijk jij weleens achterom, sta je weleens stil om waar te nemen hoe je leven loopt. Als je terugkijkt, wat is dan fijn om op terug te kijken, waar verwonder jij je dan over, wat stemt je dankbaar? Gaat je aandacht naar de dingen die niet goed lukten of niet goed genoeg zijn of wend je, je blik naar dat wat wel fijn is in je leven.
Kan jij je nog herinneren dat je iets gewenst hebt wat te maken heeft met het goede wat nu in je leven is? Of ben je alweer gefocust op dingen die je nu verbetert, wilt hebben? Het kost soms moeite om de link te leggen tussen je wens en dat wat nu werkelijkheid is in je leven. Vragen problemen in je leven telkens alle aandacht? Jammer, want er zullen altijd uitdagingen in het leven zijn. Richt je blik, gedachten en geest eens een poosje rustig op je leven, het is de moeite waard om dat te onderzoeken, dan zie je zomaar dat bepaalde verlangens al lang werkelijkheid zijn geworden. Misschien wel in een heel andere vorm dan jij oorspronkelijk bedacht had. Waarschijnlijk past dit goede in je leven veel beter bij jou, beter dan hoe je het zelf voor ogen had.

Ook met een bepaald doel voor ogen kan je soms het gevoel hebben dat die stip op de horizon alleen maar via omwegen bereikbaar is. Er is een mooi gezegde: “Het gaat om de reis niet om de eindbestemming,” maar wat trappen we vaak weer in die valkuil, altijd vooruit willen, zaken regelen en verzekeren zodat we ons indekken voor onheil en tegenspoed. Hoe mooi zal het zijn om het eens van een hele andere kant te bekijken.

 Ga ervan uit dat het leven alleen maar mooier wordt naarmate je meer vertrouwen hebt. Het leven leert je namelijk vanzelf om los te laten, ook al gaat dat met vallen en opstaan. The Cours of Miracles vertelt dat je alleen kunt leven in het Heilig Moment, in het verleden blijven hangen of je schuldig voelen over situaties heeft geen zin. Je leeft je leven toch met de beste bedoelingen? Je druk maken over de toekomst of je zorgen maken over morgen helpt ook niet.
Tuurlijk is het belangrijk om plannen te maken, je voor te bereiden en initiatieven te nemen, daarna is het de kunst om te leven met losse handen. Het eindresultaat heb je niet in handen, je hebt altijd te maken met andere mensen, situaties, organisaties of instanties. 

Leven in het Helige Moment is het mooiste, moeilijkste en tegelijkertijd het simpelste wat je kunt doen. Dan ben je aanwezig, neem je alles heel helder in je op. Je ruikt, proeft, hoort en ziet veel beter, kunt je goed concentreren en focussen. Je bent dan zoveel krachtiger, veerkrachtiger en in staat om volop je verbeeldingskracht in te zetten.Als je tekent, leef je ook in het Heilige Moment, je vergeet even alles om je heen. Je tekening vertelt een verhaal, als je goed aanwezig bent pik je als vanzelf de boodschap op. Zit die criticaster je weer dwars, dan ben je niet in het Hier en Nu. De criticaster is een stemmetjes uit het verleden, gedreven vanuit angst. “Doe ik het wel goed, komt het wel goed?” Dan is er geen ruimte om te kijken, om te voelen of je wensen zijn uitgekomen. Leef je in het moment met aandacht dan zie je scherp wat er al is uitgekomen van al die mooie gedachten. 
Dus fantaseer de goede kant op! Maak mooie wensen en verlangens, stel je voor hoe het er echt uit zal zien, hoe het zal voelen. Dat is nog es omdenken hé. Wij fantaseren vaak de verkeerde op; stel je voor dat het niet goed gaat, stel je voor dat ik ziek wordt of mijn contract niet verlengd wordt. Kijk er anders naar, misschien probeert je lichaam je iets te vertellen, of krijg je na je ontslag een veel fijnere baan die veel beter bij je past. Durf te leven, ook al lijkt het soms heel anders te gaan dan je zelf dacht.

Geloof in overvloed en dan heb ik het niet razendsnel heel veel geld verdienen. Overvloed is JA zeggen tegen het leven en durven vertrouwen op dat waar je voor gaat in het leven zonder de uitkomst te weten. En ja, dat kan heel spannend zijn, je moet ervoor uit je comfortzone. Binnen je comfortzone blijven voelt veilig, maar is op den duur heel saai! Zeg jij JA tegen het leven met alle up's en down's, durf je keuzes te maken en nieuwe dingen te leren? Overvloed toelaten in je leven kan je leren. Je hebt altijd een keuze in je leven in welke situatie je ook bevindt.

                               Zaterdag 5 november is de workshop "Schaal van Overvloed"  

De naam van de workshop vertelt al genoeg, je ontwerpt een unieke schaal met verschillende teken- en schildertechnieken. De hele dag schenken we aandacht aan de overvloed die er al is! We gaan ook kijken wat je als TEKORT ervaart en dat leren OMDENKEN, je gaat ontdekken hoe je kunt ontvangen. Want dat is nodig om overvloed toe te laten in je leven. Door op onderstaande link te klikken, lees je alles over de workshop. Daar kan je de workshop ook boeken. 

Vertel me meer over de workshop Schaal van Overvloed

Over de schrijver
Gerda Meijer
Reactie plaatsen