Laat jij het onmogelijke toe?
16 december 2021 

Laat jij het onmogelijke toe?

Laat jij het onmogelijke toe?

En werk samen met het wonderbaarlijke... Wat een uitspraak hé? En toch, ik hou ervan, want het is maar net hoe je naar het leven kijkt. Geloof jij alles wat je denkt? Zijn al die gedachten die door je hoofd gaan, echt waar?  Afgelopen jaar heb ik veel mensen begeleid met tekentherapie.

Met tekentherapie gaan we tekenen in plaats van praten, door te tekenen komt er informatie die ligt op geslagen in het onbewuste naar boven.  Het wordt zichtbaar in de tekening. We hebben allemaal te maken met een negatief stemmetje in ons hoofd, dat is geen probleem, het kan ons behoeden voor gevaar of onbesuisde acties. Het wordt anders als die stem het hoogste woord krijgt.

Een stem die niet eens van jezelf is, het komt regelmatig voor dat het een opmerking is uit het verleden die je geraakt heeft. "Sukkel, dat wordt nooit wat met jou" of  "Gelukkig ben je slim, want van je uiterlijk moet je het niet hebben." Een overbezorgde ouder kan onbedoeld haar kinderen bang maken voor onweer, enge mannen of het verkeer. En zo zetten zich gedachten vast in je systeem zonder dat je daar erg in hebt. Gedachten die je belemmeren om vrij te leven en je te ontwikkelen tot wie je echt bent. Het hoofd draait overuren, gemiddeld hebben we zo'n 60.000 gedachte op een dag.

Hoe vaak zit die ene gedachte in je hoofd, die gedachte die je altijd weer naar beneden haalt. Waarschijnlijk veel vaker dan je lief is. Tijdens een tekensessies wordt er niet zoveel gepraat, als we weten waar iemand aan wil werken, wat zij/hij wil veranderen in het leven, wordt er een tekening gemaakt over dat thema. Zonder dat iemand bewust 


        Een lang verhaal, maar dan kort     

Dat was een tekenopdracht die ik gaf aan mijn deelnemers van de masterclass. Eén keer per maand geef ik als extraatje een online training waarbij de deelnemers een tekening in kunnen sturen met een bepaald onderwerp. Ik lees dan tien  tekeningen. De cursisten leren daardoor heel veel van de taal van de tekening, van wat het beeld te vertellen heeft en bovendien is het een leuk moment om mensen online echt te ontmoeten, in plaats van dat ze alleen een cursus bij mij volgen.

Teken een symbool van licht, leek me dit keer een mooie opdracht. We zitten in een rare tijd, weer gaan we richting Kerst met een Lockdown en de meningen zijn meer dan ooit verdeeld. Er is ook nog eens heel veel onrust in de wereld.

Soms denk ik na over wat ik zelf zou kunnen doen in dit alles. Ik heb altijd het gevoel dat ik niet bevooroordeeld wil zijn. Er wordt vaak gezegd dat je je mening moet uiten en dat je moet zeggen wat je vindt, maar ik vind dat je de dingen dan vaak op scherp zet. Als er iets is dat we in de wereld nodig hebben dan zijn het positieve mensen. Of mensen die hun blik op de horizon blijven richten en zien wat er allemaal wel goed gaat in de wereld en in hun eigen leven.

Hoe kijk jij terug op dit jaar?
Ben je blij met hoe de dingen zijn gegaan? Wat had je anders willen doen of wat ging heel anders dan dat je verwacht had? Hoe ga je daarmee om en hoe kijk je naar jezelf? Had jij dingen anders of beter kunnen doen? Waar heb je iets laten liggen? En als je dan terugkijkt, ben je daarin dan heel streng voor jezelf of kun je er met mildheid naar kijken? Kun jij je licht erop laten schijnen?

Zo kun je ook kijken naar alles wat er in de wereld gebeurt en met de mensen om je heen. Je ziet dat er in sommige families vetes zijn rondom het vaccineren, dat er heel veel onbegrip is voor elkaar. Er ontstaan enorme discussies over de thema’s die er spelen. Hoe zou je daar anders mee om kunnen gaan? Kun je op dat vlak ook gewoon je licht laten schijnen?

Bij de tekenopdracht ‘maak een symbool van licht’ dacht ik: “Als er iets is dat helpt nu, dan is het licht en positief zijn. Dat we het goede in situaties en in elkaar blijven zien.”

Zonder heel veel woorden kun je ook je licht uitzenden of positief blijven. Heb je wel eens gemerkt dat wanneer het heel lastig is in je leven en je raakt in een neergaande spiraal, dan worden alle dingen steeds zwaarder en lastiger. Hoe fijn zou het zijn als je jezelf daar dan weer uit kunt tillen. Dat kan op allerlei manieren en ook met tekenen. Ik zeg vaak tegen cursisten: “Als je tekent, zorg dat je een lekker kopje koffie of thee bij de hand hebt, zet een fijn muziekje op en maak het prettig voor jezelf.”

Dat zijn dingen waar jij invloed op hebt. Door te tekenen, en zeker door een lichtsymbool te tekenen, ga je eigenlijk je energie veranderen. Je zorgt dat je in een andere mindset komt. Je kunt je gedachten meer op andere dingen richten.

Ik vind het heel leuk jou dit als kerstcadeautje te geven en deze tekenopdracht met jou te delen.

Ga, wanneer je de tijd hebt, lekker zitten, pak wat tekenspullen en misschien heb je wel zwart papier. Dat werkt heel mooi, want dan breng je licht in het donker. Ga met de kleurpotloden of verf of welk materiaal je wil, een symbool van licht maken. Denk er van tevoren niet te veel over na. Denk niet dat je niet figuratief kunt tekenen of dat het nergens op gaat lijken, want dan is je hoofd aan tekenen. Teken eens met je hart een symbool van licht. 

Kijk eens wat er met jou gebeurt, terwijl je tekent. Ik hoor heel vaak van mensen terug dat ze gelukkiger worden als ze tekenen of dat ze zich blijer gaan voelen. Alles wordt lichter. Als jij het lichtsymbool aan het tekenen bent, wordt het ook lichter in jezelf. En als het lichter is in jezelf, dan kun je ook meer licht uitstralen naar een ander. Dit werkt ook met situaties waar je geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld iets moeilijks tussen jou en een ander of moeilijke situaties in de wereld, zoals de polarisatie over het coronabeleid. Ik geloof er heilig in, dat wanneer je zelf licht blijft, licht uitstraalt en positief blijft, dat het zijn weerslag heeft op je omgeving. Op de wereld om je heen, op de mensen om je heen en op onze aardbol.


Dus, teken een lichtsymbool en maak het licht om je heen. Maak het letterlijk licht in je huis en zorg dat je eens lekker in de zon kunt staan als je buiten bent. In deze donkere winterperiode doen we regelmatig de lichtjes en de kaarsjes aan. Maar wees je eens bewust van het feit dat je zelf het licht in en om je heen aandoet en straal het ook uit. Je kunt tot vrijdag 24 december deze tekening op FB Tekenwijzer posten onder de foto met kerstwens. Wie weet, ben jij één van de gelukkige en win je het online programma “Ken jezelf”

Nog even dit…

Wil je meer tekenen tijdens de Kerstvakantie? Check dan hier onze bijzondere Kerstacties, we geven 50% korting op de “online tekenlessen” en het online programma “Keep Dreaming.” De  Keep Dreaming challenge werd begin 2021 gevolgd door duizenden mensen, nu tijdelijk beschikbaar om ook 2022 in te stappen met mooie dromen. 

Ik wens je hele fijne dagen en een Licht 2022 toe.

*De tekeningen die je hier ziet, zijn gemaakt door deelnemers van mijn online programma’s. Zij tekenenden een “Symbool van Licht” om de wereld mooier te kleuren.


Over de schrijver
Reactie plaatsen