Het Heilige Moeten
Gerda Meijer
16 december 2021 

Het Heilige Moeten

Heb jij daar ook last van?

 

Laat me jou eerst eerst een heel mooi 2020 toewensen 

Een jaar waarin je gezond mag zijn , een jaar waar je veerkrachtig om kunt gaan met dingen die niet vanzelf gaan. 

Ik wens je toe dat je met humor en speelsheid in het leven staat in 2020

 

Ik was bij het Happinez end of year- ritueel in een sfeervolle kerk in Amsterdam, een moment om 2019 af te sluiten en mooie intenties voor 2020 neer te zetten.  


Het oude loslaten en het nieuwe verwelkomen, tijdens de jaarwisseling komt dat van alle kanten op ons af, vooral nu we te maken hebben met een decennium wisseling. Terwijl 31 december en 1 januari dagen zijn als andere of toch niet?

 

Het heeft iets magisch, deze tijd van het jaar waarin er minder licht is en wij heel veel lichtjes aansteken. Waar je het donker als een soort adempauze kunt beleven om het oude achter te laten en het onbekende nieuwe verwelkomt. Best spannend, voor je het weet zijn de verwachtingen en doelen alweer groots en is daar weer het Heilig Moeten!

Het is fijn om eens even stil te zijn en bij jezelf te rade te gaan, wat laat ik los, kan ik dat al en wat neem ik mee of neem ik me voor? Trouwens de meeste goede voornemens sneuvelen al in de eerste weken van januari, dus slim om niet van die onmogelijke voornemens te maken.

 

Dit jaar viert Tekenwijzer haar 10e verjaardag! (Duurt nog even hoor in augustus  ) Ik was nog volop bezig met mijn opleiding als Tekentaaldocent toen ik startte met lesgeven. Het begon allemaal in de garage aan de pingpongtafel van mijn zonen. Ik adviseerde mensen om warme schoenen en sokken aan te doen, want de vloer was koud, gewoon starten met weinig en maar kijken hoe het loopt. En nu 10 jaar later is Tekenwijzer volop in beweging, volgen mensen mijn lessen in binnen- en buitenland.  Ik had toen nooit durven dromen dat het zo zou gaan. Zonder mijn doorzettingsvermogen was mij dit nooit gelukt, samen met mijn onwrikbare geloof dat tekenen zo het verschil kan maken voor mensen. Maar al reflecterend komt ook altijd weer het zelfde naar voren; hoe mijn kracht ook mijn valkuil kan zijn.

 

HET HEILIGE MOETEN is dat iets van mijn generatie of omgeving waar ik opgegroeid ben of is het van alle tijden? Zijn het de calvinistische roots? Ik groeide op in een ondernemersgezin, als middelste tussen 2 broers. Bij ons werd niet gelummeld, aanpakken en meehelpen, het was gezellig er was altijd aanloop en reuring in de tent, maar als puber chillen dat was er niet bij.

 

Hoe is dat bij jou? Hoe ben jij opgegroeid, heb jij last of gemak van het Heilig Moeten in je leven, werk/ studie of relaties? Voldoen aan dat wat verwacht wordt of erger nog wat jij jezelf oplegt, die kritische stem van binnen, die de lat hoog legt. Wat brengt het jou, wanneer kan je dat MOETEN positief inzetten in je leven en wanneer belemmert het jou?
Herken je sowieso dat MOETEN of ben jij daar van gevrijwaard?

 

(Afbeelding peinzende vrouw)


Dat eeuwige moeten= het ingrediënt voor een Burn out, in de praktijk zie ik het vaak bij mensen waar ik mee teken. Het speelt zich meestal intern af, in gedachten en die brengen dan gevoelens en emoties met zich mee. Je kunt er zelfs last van hebben in je vrije tijd, juist dan. Laatst vertelde een oudere dame tijdens een workshop “Ik ben sinds een paar maanden met pensioen, maar wat is het moeilijk om zomaar wat te doen zonder doel. Ik zat op een middag fijn met een boek en een kop thee op de bank en ik hoorde mijn vader zeggen: Heb je niets beters te doen!”
Oude patronen ze zijn zo ingesleten, die heb je niet met een nieuwe intentie zomaar opgelost.

 

En toch…ik geloof in een mooi speels leven! Die termen SPEELS of speels leven komen steeds op mijn pad, in de boeken die ik lees, de inter- en supervisies die ik volg. Het boeit me, dat speelse opzoeken in het dagelijks leven, ik be-leef het ook, doe geweldige dingen en heb mooie ontmoetingen. Ik bied mensen speelse manieren om met het leven om te gaan en toch heb ik bij tijde en wijle mijn eigen beer op de weg “HET HEILIGE MOETEN.”

 

 Het is een uitdaging en een metgezel op mijn pad. Ik ken alle termen en trucjes; verander moeten in mogen/ leef in het moment, dan ben je niet bezig met gister of morgen/ maak een to do list en plan goed. I know, maar het allemaal weten of het helemaal kunnen leven is iets anders. We zijn ook gewoon mensen die vallen en opstaan. Zo ging het vroeger met leren fietsen en schaatsen. Zo ging het ook met tekenen, dat ging vanzelf toen ik klein was, totdat daar een oordeel op kwam (van mijzelf) toen ik ouder werd, gelukkig kwam daarin een ommekeer toen ik eind 30 was.

 

 

Wat een feest is het dat TEKENEN het Heilige Moeten kan doorbreken, spelen met kleuren, vormen, ritme en verbeeldingskracht. Zomaar wat tekenen terwijl  er op papier wat tevoorschijn komt. Maar o jee,  als daar de druk van presteren weer om de hoek komt kijken, dat het mooi MOET worden ergens op moet lijken. De lol is er direct af, terwijl tekenen zo’n zalige uitlaatklep is, echt iedereen kan het! Jij ook.

 

Ontdek hoe tekenen je kan helpen om het Heilig Moeten om te buigen tot een Speels Leven.Woensdag 8 januari om 10:00 geef ik een GRATIS online workshop. Meld je aan als jij komend jaar speelser wilt leven, je niet laat leiden door alles wat moet en hoort. Als je nieuwsgierig bent geworden en meer wilt weten over tekenen. Hoe je daardoor je jezelf veel beter leert kennen.

 

Trouwens, ik vroeg mijn kinderen of zij ook last hebben van druk/ presteren en ja ook zij ervaren dat. Zou het de opvoeding zijn? Maar ook hun partners komen het tegen, het is maar hoe je er mee om gaat zegt de één en de ander maakt juist keuzes waar je lef voor moet hebben en ervaart juist druk van buiten. Het is van alle tijden en alle leeftijden, speels leven gelukkig ook. Dat verleren we ook niet, we vergeten het alleen maar.

 

 

Ik zie je graag 8 januari en hoop dat je tijd kunt nemen om de speelsheid van tekenen te ervaren. Na aanmelden ontvang je direct een fijne tekenopdracht in je mailbox. Je mag je tekening insturen en wie weet lees ik jouw tekening.
Over de schrijver
Gerda Meijer
Reactie plaatsen