De kracht van tekenen bij coaching en therapie
06 augustus 2024 

De kracht van tekenen bij coaching en therapie

 Hoe beelden diepere emoties en gedachten kunnen openbaren. In de wereld van coaching en therapie zoeken professionals  naar effectievere manieren om hun cliënten te helpen bij het verwerken van emoties en trauma's. Een methode die steeds meer erkenning krijgt, is het gebruik van tekenen als een krachtig creatief communicatiemiddel. Tekenen biedt cliënten de mogelijkheid om uit hun hoofd te stappen en in contact te komen met hun onderbewuste, iets dat met praten alleen vaak moeilijk te bereiken is. 

Hoe tekenen in de oudheid al een belangrijk communicatiemiddel was.Voor de mensheid konden schrijven, gebruikten ze beelden om hun boodschappen over te brengen. Rotstekeningen, Aboriginals symboliek en Egyptische hiërogliefen zijn enkele voorbeelden van hoe onze voorouders hun verhalen en kennis vastlegden. Deze visuele communicatievormen waren essentieel voor het overleven en het delen van ervaringen en wijsheden binnen de gemeenschap. De geschiedenis laat zien dat tekenen altijd een basis communicatiemiddel is geweest, dat diepgeworteld zit in onze menselijke natuur. We zien het dagelijks terug in alle reclame-uitingen en denk aan de pictogrammen die ons de weg wijzen bij allerlei gelegenheden. 

De rol van tekenen in therapie. In de westerse wereld werd tekenen vaak gereduceerd tot een activiteit voor kinderen, waarbij de tekening dan beoordeeld werd door een achteloos "Mooi hoor' waardoor er direct een waardeoordeel aan werd gegeven. Geen wonder dat het plezier van tekenen verdwijnt als kinderen ouder worden. Ook met het tekenen gaat het om presteren in plaats van simpelweg uiten en dat op papier zichtbaar maken. Pioniers zoals Rudolf Steiner en Carl Jung erkenden het belang van tekenen als een manier om het onderbewuste te verkennen en te communiceren, daarnaast zagen ze ook de effectiviteit die tekenen heeft als uitingsvorm. Tekenen in therapie kan helpen bij het zichtbaar maken van onbewuste processen waardoor cliënten toegang krijgen tot diepere emoties en gedachten die vaak moeilijk in woorden uit te drukken zijn.


 Hoofd, hart en handen: Een holistische benadering 

Tekenen spreekt verschillende aspecten van de menselijke ervaring aan: het hoofd (cognitie), het hart (emotie) en de handen (fysieke actie). Deze holistische benadering zorgt ervoor dat zowel het bewuste als het onbewuste wordt aangesproken. Door tekenen kunnen cliënten onbewuste informatie naar de oppervlakte brengen en integreren in hun bewuste ervaring. Dit holistische proces is cruciaal voor persoonlijke groei en heling. 

 Lichaamsbewustzijn en psychische klachten. Wanneer emoties en trauma's niet worden verwerkt, kunnen ze zich vastzetten in het lichaam en fysieke klachten veroorzaken, onder andere spijsverteringsklachten (emoties en trauma's willen immers ook verteerd worden), druk op de borst, slapeloosheid of chronische pijn. In figuratieve tekeningen zien we regelmatig dat het keelgebied, de mond of de hals verwrongen of niet aanwezig is. Je kunt dan onderzoeken of je client zich kan uiten? De tekening is een communicatiemiddel dat informatie zichtbaar maakt. Door te tekenen kunnen deze vastgezette emoties losgemaakt en verwerkt worden. Het proces kan vergeleken worden met het verteren van voedsel; als emoties niet worden 'verteerd', blijven ze vastzitten en veroorzaken ze ongemak. Tekenen kan een effectieve manier zijn om deze emoties te verwerken en los te laten. 

Het brein en tekenen. Tekenen activeert verschillende hersengebieden in tegenstelling tot praten. Verbale communicatie richt zich vooral op de linkerhersenhelft, die betrokken is bij logica en taal. Tekenen daarentegen activeert de rechterhersenhelft, die verantwoordelijk is voor creativiteit en emotie. Door beide hersenhelften te gebruiken, kunnen cliënten een evenwichtige en geïntegreerde ervaring bereiken. Dit helpt hen om nieuwe inzichten te verkrijgen en creatieve oplossingen te vinden voor hun problemen. Bovendien is bekend dat tekenen al na enkele minuten gelukshormonen zoals serotonine en endorfine vrijmaakt, wat een gevoel van welbevinden bevordert. 

 Praktische toepassing in therapie. In de praktijk blijkt dat tekenen cliënten helpt om fysieke en emotionele klachten te herkennen en te begrijpen. Wanneer een tekening wordt besproken, kunnen cliënten fysieke houdingen of sensaties in de tekening herkennen die corresponderen met hun ervaringen. Dit lichaamsbewustzijn stelt hen in staat om op een zachte en veilige manier aan hun transformatie te werken. 


 Kort samengevat. Tekenen tijdens coaching of therapie biedt een waardevol alternatief voor verbale communicatie. Het helpt cliënten om uit hun hoofd te stappen en in contact te komen met hun onderbewuste. Historisch gezien is tekenen altijd al een essentiële vorm van communicatie geweest en in de therapeutische praktijk kan het helpen bij het verwerken van diepere emoties en trauma's. Door een holistische benadering te hanteren en zowel het bewuste als het onbewuste aan te spreken, kan tekenen een krachtig middel zijn voor persoonlijke groei en heling.

Live dag "Pas tekenen toe in je praktijk"

Wil jij als professional ontdekken hoe je tekenen kunt integreren in je werk?

Meld je dan aan voor de live dag "Pas tekenen toe in je praktijk" zaterdag 21 september van 10:00 tot 16:00 op Het Landt Goed in Zeewolde. Wil je meer info? Reageer dan via de contactpagina dan nemen we contact met je op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen