Signalen van seksueel misbruik in de tekening
20 augustus 2021 

Signalen van seksueel misbruik in de tekening

Ontdek wat tekenen kan betekenen voor een beschadigd leven.

 

Seksueel misbruik en tekenen, wat heeft dat nou met elkaar te maken? In de loop der jaren heb ik duizenden tekeningen gezien en gelezen en heb ik veel vrouwen gesproken.

Helaas komt seksueel misbruik veel vaker voor dan we denken. De vrouwen die deelnemen aan mijn programma’s en die als kind misbruikt zijn, zijn niet op twee en zelfs niet op tien handen te tellen. Dan heb ik het nog niet over vrouwen die later in hun leven misbruikt worden of het seksueel grensoverschrijdend gedrag dat veel vuldig voorkomt. Volgens het CBS zijn er jaarlijks 100.000 slachtoffers van aanranding, verkrachting en/of misbruik. Hiervan is 90% vrouw en 10% man. De cijfers zijn zeer verontrustend en het is te triest voor woorden dat seks als machtsmiddel gebruikt wordt.

 

 

Toen ik mijn opleiding volgde en we vorderden in de loop der jaren met de lessen, werd er steeds meer aandacht besteed aan de fallus in de tekening. Het viel mij op hoe één docente opvallend vaak een fallussymbool in een tekening zag. Ik verbaasde mij daarover, maar ik heb nog vaak aan haar gedacht want uiteindelijk haalde de waarheid mij in.

 

Als je je verdiept in de symboliek van de beeldende kunst over de hele wereld van de oudheid tot op heden, zie je  dat alles wat zich opricht is te herleiden tot het mannelijk geslachtsdeel. Het mannelijke richt zich op en het vrouwelijke ontvangt. Zo bedrijven mensen de liefde en ontstaat nieuw leven.

 

                                        

 

Toen ik mijn praktijk begon en online lessen aan ging bieden, merkte ik dat misbruik zelfs in vrolijke tekenopdrachten zichtbaar werd. Het gebeurde zomaar dat mensen blokkeerden met tekenen, zich plotseling heel naar en akelig gingen voelen, er bleek dan verrassend vaak iets te zien in het beeld dat te herleiden was tot misbruik. Dat doet ons onderbewustzijn dus. Het brengt beelden naar boven, die we liever verdringen. Als heftige trauma’s niet goed verwerkt worden, dan blijven ze naar boven komen.

 

Een tijdje terug besprak ik met iemand haar tekening. Ze vroeg: ”Zie je wat ik getekend heb?” Na goed kijken, meende ik spijkers te zien en rood. Ik dacht dat het rood misschien te maken kon hebben met geweld, met een moord, want ook dat komt voor in tekeningen. Maar nee, zij zag een penis, een rechte lijn, ergens dwars door de tekening heen, een vorm. Ik had het niet zo snel gezien. Dit is trouwens precies de reden dat ik graag in gesprek ga met de tekenaar. Vul nooit zomaar in wat je ziet in een tekening, het beeld is altijd van diegene zelf. Tekeningen lezen is geen kunstje alsof je in een glazen bol kijkt.

 

 

Telkens ben ik weer onder de indruk wat een splijting misbruik in een mensenleven veroorzaakt. Daarnaast ben ik altijd weer gefascineerd door het helend vermogen van de mens en hoe veerkrachtig mensen zijn.

 

Tekenen is een stimulerend middel om dat helend vermogen aan te wakkeren. Om met tekenopdrachten te uiten en emoties op papier te zetten. Zo geven energietekeningen de energie weer op papier. Dat is echt een machtig en krachtig middel. Het ontlaadt, de emoties komen los, dat kan soms best heftig zijn, maar het brengt ook direct opluchting en ruimte met zich mee. Dat verschrikkelijke geheim, waar geen woorden voor zijn, komt op papier en verlicht zo schuld- en schaamtegevoelens.

 

Door te werken met vloeibare verfsoorten leert men los te laten. Verdriet dat jarenlang ingeslikt is, gaat stromen door deze werkwijze. Acryl- of plakkaatverf leent zich heel goed om te schilderen of te smeren met de vingers, dan komt er iets op papier wat met woorden niet is uit te drukken. Direct met de handen op papier werken daar zit niets tussen, geen penseel of krijtje wat je vasthoudt. Rechtstreeks op papier, zo komt er soms eerst een tijd chaos of zelfs smurrie op papier. Het bevrijdt niet alleen de geest, het fysieke lichaam wordt ook ontlast op deze manier. Dikwijls komen er behalve tranen en boosheid ook oprispingen of gaat iemand boeren. Het pijnlijke (zelfs rottende, wat niet verteerd wordt gaat gisten) wat altijd binnengehouden is komt naar buiten.

 

Boosheid kwijtraken kan door te krassen met hard krijt, terwijl pastelkrijt troostend en rustgevend kan werken. Door te tekenen wordt er  weer iets opgebouwd in het leven. Door het werk in te kleuren voed je jezelf weer met kleur en schoonheid. Het is indrukwekkend wat tekenen voor een mens kan doen, zonder dat je daar diep voor hoeft te graven in jezelf. Wil je hier meer over weten of over praten n.a.v. deze blog, dan kan je altijd contact met me opnemen door te mailen naar info@tekenwijzer.nl.

 

Een tekenopdracht: Ervaar de veiligheid van de cirkel

Geniet van de simpele en doeltreffende tekenopdracht, die je hier vindt. Je hebt enkel kleurpotloden en papier nodig, als je het leuk vindt kan je het uitwerken met een fineliner. Ervaar hoe je een veilige plek voor jezelf kunt creëren op papier. En weet je wat zo  bijzonder is? Wat je op papier met tekenen kan, kan je ook in het dagelijks leven. Zo kan tekenen de start zijn van een nieuw begin.

 

 

Tekenopdracht

Teken een cirkel uit de losse hand, zet je potlood op papier en herhaal de cirkel beweging een aantal keren. Zo maak je een veilige plek op papier die alleen voor jou bedoelt is. Daarna kan je verschillende uitvoeringen maken in de cirkel. Kies uit de onderstaande tips of maak ze allemaal.

 

Tip 1 Zet je potlood op papier en ga gewoon met je potlood uit wandelen op papier in de cirkel. Trek de lijn daarna na en kleur het in.

Tip 2 Je kunt vanuit de buitenrand naar binnen kleuren of andersom.

Tip 3 Start met kleuren en laat de kleuren in elkaar over lopen. Misschien voel je beperkt binnen de cirkel, ga dan over de grens van de cirkel en kijk waar je uitkomt.

 

‘De gevangenis van de verlammende angst’ zoals Edith Eger(klinisch psychologe en holocaust overlevende)  het noemt in haar boek ‘Het geschenk’. Volgens haar is er altijd een keuze. Het loslaten van de angst begint bij jezelf. Als je verlamd bent door angst kan je niet groeien. Je blijft in rondjes draaien, de angst blijft je de baas. Maak een keuze, neem jezelf bij de hand en wees zacht voor jezelf. Als je weer overspoeld wordt door die angst zeg dan: ‘Dankjewel angst, dat je me wilt beschermen’. Zeg vervolgens: ‘Dat was toen, dit is nu’. Je hebt het overleefd, je bent hier. Sla je armen om jezelf heen en wrijf jezelf over je schouders. ‘Goed zo meissie’, zeg je. ‘Ik hou van je’.

 

Wil jij na deze tekenopdracht tekenen gebruiken in je leven om te groeien en los te laten? Dan zijn er bij Tekenwijzer fijne en veilige manieren om te starten met tekenen. Deze zomer zijn er speciale aanbiedingen.

 

 

Online tekenlessen, 20 modules met fijne tekenopdrachten, alles duidelijk uitgelegd op video. Voor jong en oud.
Nu slecht € 24,95

 

Klik hier om de Online tekenlessen te bestellen

 

“Keep dreaming” het online programma om in beweging te komen en je te richten op de toekomst. Boordevol inspiratie met fijne mixed media opdrachten en veel ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling.
Van € 69,95 voor € 34,95

 

Klik hier en bestel het programma “Keep Dreaming”

 

Bronnen:

*  Jij, die zo moedig bent om je verhaal en tekening te delen.

*  Fonds slachtofferhulp

*  De symbolengids; Clare Gibson

*  Het geschenk; Edith Eger

Wat heeft tekenen met Tekenwijzer nu eigenlijk te be-tekenen?

  • Fijne momenten voor jezelf
  • Laat je ontspannen
  • Ruis in je hoofd verdwijnt tijdens tekenen
  • Je komt thuis bij jezelf
  • Helpt om negatieve gedachten om te buigen
  • Laat je meegaan met de flow
  • Iedereen kan het!
Over de schrijver
Reactie plaatsen